Sunday, 24 February 2013

Sabah : Kebun FiFi

Bila di Kundasang ni memang lah kawasan tanah tinggi ibarat Cameron Highland di Pahang. So kebanyakan aktiviti penduduk tempatan ialah bercucuk tanam dan hasilnya dijual borong macam Bapak. 

So, sebelum ni aku pernah dengar dekat Kundasang ada Strawberry. Bila tanya Fifi dia kata dekat kebun adalah. Eh kebun? Aku terbayang kebun durian macam dekat kampung dekat Kedah. Kehkehkeh..

Langsung tak terbayang macam ni..


Maka bila kali pertama pergi tak bawak kamera then kali kedua pergi adalah sebelum bertolak ke Kudat singgah kebun untuk petik hasil tanaman sebagai buah tangan untuk keluarga angkat Zed. Sementara tunggu kteorang tinjau tinjau menikmati view yang cantik. Selalunya view macam ni dapat tengok dekat reality show korea, Family Outing.  Dengan kabus tebal dibawah banjaran Gunung Kinabalu. Owhh ibarat Dejavu di Kinabalu ! 



  Bila tanya Fifi mana strawberry? 
Fifi tanya Bapak, "Strawberry ada pak?"
"Strawberry tidak ada, musim hujan semuanya habis rosak"

Ohhh kempunan!

4 comments:

Zaza =) [Reply]

wah..best nya tgk kebun ni...lagi2 kalau sayur merimbun...syok nya kalau ade rumah kat tengah2..hehe

Khadijah Nas [Reply]

@Zaza =) kan.......... apa kan daya cuaca di KL tak sebegini :)

Hans [Reply]

wahhhhhhhhh
mesti sejuk dkt sana

Khadijah Nas [Reply]

sejuk bangat !!!