Monday, 11 July 2011

Permulaan di bulan Julai

Assalamualaikum




Ketidak lamaan update bukan bermakna dah melupakan dunia blog tapi ketidaksempatan nak menulis, mengedit, mengupdate apa yang patut sebab aku tau dah once bila aku start menulis ja mesti makan masa lama.
(Hurm alasan sama setiap kali mukadimah nak tulis entri bila dah lama tak update)

Aku dah selamat menamatkan survey camp yang terakhir dengan jayanya yang di buat di Melaka.

Alhamdulillah..

Seronok la duduk Melaka. Aku suka asam pedas dekat sana. Sedap!!
Tapi ramai kawan aku complain, orang Melaka punya masakan pedas dan masin.

Yeke?

Aku setiap kali makan makanan berlauk mesti amik asam pedas tak pun sambal belacan so no wonder la pedas kan. Makanan lain tak tau la pulak tapi ada sekali tu aku beli kuih masalodeh, penjual tu bungkus kuih dengan 3 bijik cili padi, pelik la jugak tapi tak terkata apa la.

So far duduk sebulan dekat Melaka, orang Melaka baik baik la. Cuma ada jugak kawan aku complain orang Melaka ni muka dia tak berapa nak manis lepas tu cara bergurau dia agak kasar. Contoh la kan, ada Makcik ni panggil datang dekat dia, ingat kan nak tanya apa rupanya nak ajak berteduh bawah rumah dia since hari nak hujan. Masa tu aku dengan member kat tepi jalan seberang rumah dia tengah collect data GPS, tapi mimik muka dia macam nak marah. Tapi bagi aku ok je, mungkin tak semua yang macam tuh.

Lain negeri lain budaya,
Lain orang lain caranya.


-Khadijah Nas-

2 comments:

damha [Reply]

bila kita merantau dari satu tempat kesatu tempat yg lain tentu akan ade satu perbezaan ttg cara hidup...budaya...adat..pergaulan...komunikasi...makanan...ini adalah salah satu sebab utk mematangkan pemikiran kita ttg satu2 tempat n menambahkan pengalaman dlm hidup...ia amat bernilai n berharga sekali utk kehidupan seseorang dimasa yg akan dtg...

Khadijah Nas [Reply]

agree! (^__^)