Wednesday 24 March 2010

Me + Bubur kacang..

Salam dan hai hai hai..

Lama betul dah tak melayan belog nih. Dah berkurun kot. Last 2008 dan sekarang dah 2010. Kira la sendiri lama tak lamanya menyepi. Kalo dah kawin, dah dapat anak 2 dah. Eh, silap silap 4 sebab lagi 2 tu kembar.. Wahahaha.. Ada hati nampak?? (tersipu-sipu malu sesorang). Sebenarnya bukan menyepi tapi berehat sebentar. Cewahh.. Iyolatu.. hahaha.. Untuk tidak melengahkan masa, eh macam tengah bagi ucapan la pulak. Kite (tolong jangan pertikaikan kata ganti nama yang saya gunakan k!!) nak share dengan korung resepi bubur kacang.. wahwahwah.. mesti ada yang kata, "eh budak ni, resepi bubur kacang pun nak bagi tahu ka??" tapi nak tanya balik, "Tau ka nak buat??".. Cewahh, mentang mentang la sekarang ni dah pandai wat, eh betul la kite dah berjaya buat bubur kacang hijau ni 3 kali tau walaupun kali yang ke-3 agak hangit sedikit sebabnya terpasang api yang kuat. huhu.. yang penting mama Syuda kata sedap... (Terasa kebanggan sebentar...) Astaghfirullah, wahai khadijah tolong la kamu jangan riak ok!! Khadijah>> "Baik, saya tak akan buat lagi". Ok dah cukup, tolong jangan nak meleweh lebih lebih. Ni resepinya, tolong lah kamu sekalian mencubanya ok!! Senang ja kot.
















Bubur Kacang


Bahan:

1 bungkus kacang hijau
4 senduk gula merah (ikut kemanisan mulut korung)
4 helai daun pandan
1 peket santan serbuk
1 cawan biji sagu (rendam jup)
sedikit garam

Cara-cara:

1.Kacang hijau direndam, jangan lama karang jadi togeh lak.
2.Basuh hingga bersih
3.Dah tu rebus hingga kembang bersama daun pandan
4.Masukkan biji sagu yang dah direndam tadi sampai kembang
5.Boleh dimakan sejuk atau panas (saya suka yg sejuk!! yummy yummy)

» Kalau musim durian boleh masukkan durian dan jadilah namanya bubur kacang berdurian.
» Resepi ni juga boleh digunakan untuk masak bubur pulut hitam.Cuma tukar saja kacang hijau dgn pulut hitam.

p/s: copy from notes kat my facebook. lalalalalala~~

^_^ Selamat mentry k.. sure jadi nye la.. oya, jgn pasang api kuat tau, nanti kacangnya hangit.

No comments: