Saturday, 29 October 2011

Nak dapat rahmat ke, nak peneman comel cute?



ISLAM melarang meletakkan patung manusia, binatang atau objek lain di rumah. Rasulullah S.A.W bersabda yang bermaksud: “Sesungguhnya tuan punya gambar ini akan diseksa pada hari kiamat lalu dikatakan kepadanya: ‘Hidupkan barang yang dijadikan dan sesungguhnya malaikat tidak akan masuk rumah seseorang selagi di dalamnya ada gambar (patung).’” (Hadis riwayat Bukhari)


Hanya dalam keadaan tertentu patung dibenarkan seperti yang diriwayatkan dalam hadis bahawa Jibril a.s. pernah meminta izin daripada Nabi s.a.w untuk masuk rumahnya, kemudian kata Nabi kepada Jibril: “Masuklah! Tetapi Jibril menjawab: ‘Bagaimana saya hendak masuk sedang di dalam rumahmu ada cadar dinding yang penuh gambar! Tetapi kalau kamu mahu terus menggunakannya, maka putuskanlah kepalanya atau potonglah untuk dibuat bantal atau buatlah tikar (tikar lantai). (Hadis riwayat Nasa’i dan Ibnu Hibban) 

Ia hendaklah tidak sempurna sehingga tidak nampak dibesarkan dan dimuliakan. Begitu juga dengan patung mainan kanak-kanak, ia dibenarkan kerana bukan dibesar-besarkan. 

Manakala lukisan benda hidup seperti manusia dan binatang tidak dibenarkan menurut hadis di atas tetapi lukisan pemandangan alam masih dibenarkan. 

Gambar daripada kamera diharuskan apabila mematuhi ajaran agama dalam berpakaian dan menutup aurat. Ia juga dilihat berlainan dengan lukisan yang melakar ciptaan sendiri. 

Mufti Mesir, Sheikh Muhammad Bakhit menyatakan fotografi adalah tangkapan imej kepada benda yang benar menerusi kamera. Cara itu sedikitpun tidak ada larangannya (Qardawi, 1995: 117).

Source: Sini

Psst: Cuba check balik cadar tilam hand, sarung bantal hang, tuala mandi hang ada tak gambaq kartun apa?


Owh Bob Square yang sungguh comel.. Haippp!


Hah yang ini pun comel.. Haipp!! Cepuk kang!


Yang ini pun tak boleh!


Yang ini pun!


Kadang tuh kita ingat comel, cool, happy go lucky, padahal ada tetamu yang tersekat di luar pintu rumah.

 Tapi...

Kalau bedroom macam ni...


S.u.k.a  H.a.t.i  H.a.n.g  L.a.h.!

4 comments:

Miss Eiza [Reply]

perghh tang last tu gempakkk abehhhh...syoknyaa

Khadijah Nas [Reply]

@Miss Eiza hahahahaha

Anonymous [Reply]

Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)Terima kasih tulis komen (^_^)

Khadijah Nas [Reply]

@Anonymoushurmm.... erkk... sama sama :)