Saturday, 18 February 2012

Transformation

Assalamualaikum w.b.t.

Hai people..

Are you people? (stupid ques!)

How’s your day?

How’s your life?

Me?

I am feeling good. Alhamdulillah

Next week me will start doing my first job, wehee, my first job ever in my life. Nampak sangat sebelum ni tak pernah kerja langsung. Eh tak la tak pernah langsung. Dulu masa cuti semester break diploma pernah kerja sehari dekat hotel tapi esoknya terus berhenti sebab tak boleh nak bangun sakit sakit badan. Well, cerita lama.



Will face new life, new place, new environment, new face, new house, new friends and the important is new knowledge.

Apa perasaan? Tak tau nak kata. Rasa macam packing barang untuk nak masuk semester baru. Cuma tempat je yang dah berbeza. Tapi kali ni dah lain, dulu setiap bulan dapat duit belanja, kali ni jangan mimpi la. Eh tak berharap pun, nak mintak pun malu kot. Tunggu la hujung bulan dapat gaji seketoi. Amboih, tak start keja lagi dah fikir pasal gaji.

Tapi I got the last money from parents, sejumlah wang simpanan masa kecik kecik dulu (duit raya la kot) sebagai kos untuk memulakan hidup baru. Duit itu la nak bayar deposit rumah, sewa, transport, makan minum sementara nak tunggu hujung bulan. Sedih jugak la. Tapi lega sebab aku lah orang pertama dalam adik beradik yang melangkah keluar dari tanggungan bulanan mak ayah. Tapi tak tau la time sesak sesak tak de duit ke mak ayah jugak yang di cari kan.

Nak cerita pengalaman kerja pun, tak kerja lagi.. Tunggu lah bulan depa aku akan cuba update status feeling melangkah ke zaman pekerjaan.

Teringat seorang majikan pernah cakap, untuk melangkah keluar dari alam belajar ke alam kerja (transformation), perlu tanya diri tanya hati adakah sudah bersedia.. Tapi tak reti aku nak tanya diri sendir, tak tau sama ada dah sedia ke belum sebab tak rasa apa pun.

Aku rasa la kan, nak tau dah sedia ke belum kena tunggu malam after first day kot. Agak nya malam first day tu kan, pukul 10 masih bernyawa atau dah pengsan ye? Will wait and see.

May Allah bless all of us.

Have a good day and good iman!

4 comments:

Siti Nurhuda Husna Zulkarnain [Reply]

Chaiyok-chaiyok! Dapat gaji nanti belanja la apa lagi~ ;p

Anonymous [Reply]

damha..
selamat menempuh alam pekerjaan ye nas...masa nilah kita nk gunakan segala apa yg kita pelajari sebelum ni...semoga semuanya berjalan dgn baik...good luck for you...

Khadijah Nas [Reply]

@Siti Nurhuda Husna Zulkarnain boleh boleh, tq huda :)

Khadijah Nas [Reply]

@Anonymous tq :)